BUDAPEST SZÉKESFŐVÁROS

A FŐVÁROS és VIDÉKE ZSIDÓ EMLÉKEZETE

Pestújhely

Pestújhelyen csak a 20. század elején telepedtek meg a zsidók. Az 1910-ben alakított ortodox hitközség a rákospalotai közösséghez csatlakozott. 1941-ben 584 (5,0 százalék) izraelita és 129 (1,1 százalék) keresztény lakos tartozott a zsidótörvények hatálya alá. 1941-ben a hitközség létszáma 420 volt, az anyakönyvvezető rabbi funkcióját a rákospalotai főrabbi, Duschinszky Jenő látta el. Számos pestújhelyi zsidót már a megszállást követő napokban letartóztattak, amikor azok a fővárosba akartak utazni. A vármegyei rendeletnek megfelelően a település zsidóságát helyben gettósították, az imaházba és annak udvarára zárták őket. Onnan Rákospalotára, majd június végén, július elején a budakalászi gyűjtőtáborba hurcolták őket. A téglagyárban raboskodó zsidókat július 6-a és 8-a között deportálták Auschwitzba.

A holokauszt után a túlélők és a viszontagságokat Budapesten átvészelő pestújhelyi zsidók újjászervezték közösségüket, ám a hitközség a következő években fokozatosan megszűnt, sokan kivándoroltak, mások a fővárosba költöztek.

  • in. Randolph L. Braham, A magyarországi holokauszt földrajzi enciklopédiája, II. kötet. Park Könyvkiadó, Budapest, 2010, pp. 807-889, Vági Zoltán Végső István 

Bejelentkező űrlap

>> Címlap Elveszett Közösségek Központi járás Pestújhely